The Steadman Clinic

The world-renowned orthopedic practice The Steadman Clinic (TSC) has a multi-year plan to expand in Colorado to improve access to cutting-edge orthopedic care, research, and clinical trials. In Basalt, a mountain town 30 minutes northwest of Aspen, TSC chose a high-traffic expansion site in the bustling Willits Town Center, a mixed-use, master-planned development with multiple requirements and restrictions. The Town required TSC to develop a community park adjacent to the new orthopedic center/ambulatory surgery center. To fulfill TSC’s vision of a facility that promotes wellness and an active lifestyle, Remedy’s development team designed the park as an outdoor extension of the lobby, creating a seamless transition between indoors and out. The facility also features glass curtain walls that bring in natural light and capitalize on the 360-degree mountain views as well as solar panels on the roof.

To fit the project onto the high-traffic yet small site, the development team designed the facility with three stories sitting on top of two levels of underground parking with 80 spaces, and an additional 48 on-street spaces. To make efficient use of the smaller floor plates resulting from the space constraints, Remedy located building systems in the parking garage and configured corridors to maximize usable space and minimize patient exposure. The development won the 2021 HREI Insights Award for the Best New Medical Office Building of 50,000 to 99,999 square feet.

The Steadman Clinic

Orthopedic Care, Research,
and Clinical Trials

Basalt, CO

Completion: January 2022
Architect: Boulder Associates
Contractor: Haselden Construction


65,000

square feet developed

Joint venture

with physicians

HREI Insights Award

winner 2021